rechtenvrije afbeelding

Hoe zorg ik voor afbeeldingen op mijn wordpress-site

Altijd een grote hoofdbreker: wat doe je met beeld op je eigen website of blog?
Steeds opnieuw iemand inhuren voor afbeeldingen of foto’s is niet goed voor je portemonnee. Zomaar een plaatje van Google halen kan je een boete kosten.

Je kunt dit probleem ondervangen door een thema te kiezen dat niet afhankelijk is van afbeeldingen. Maar afbeeldingen maken je site levendig en zowel lezers als Google zien ze graag.

Dus je wil graag beeld. Hoe ga je dit bereiken? Hoe pas je het beeld aan naar wat je nodig hebt? En hoe zorg je dat je afbeeldingen in WordPress komen?


 1. Laat een logo en huisstijl ontwerpen

  Als je zelf niet vaardig bent met beeld en je professioneel aan de slag wilt is het voor je logo en je huisstijl verstandig om eenmalig een ontwerper in te schakelen. Ook als je gewoon een kleine blog wilt hebben kan iemand met oog voor je beeldmerk je veel verder helpen.

  Mocht ik serieus verder willen met deze site dan is dat het eerste waarin ik ga investeren. Er is genoeg dat ik zou willen kopen voor deze site, maar een logo en een huisstijl zijn het enige waar ik geen goedkopere alternatieven voor ken.

 2. Bepaal wat voor beeld je nodig hebt voor je website

  Probeer beeld te vinden dat past bij het onderwerp van je blog. Ga dus niet ineens lente-plaatjes plakken in een blog die gaat over afbeeldingen toevoegen.

  Zorg dat het plaatje aansprekend is, en niet te stockfotograferig overkomt. Dat laatste is een gevoelskwestie, maar steeds mensen met glimmend witte tanden en een smetteloze huid voelt nep aan voor de lezer. Ook als je afbeeldingen niet zelf maakt prikkelt het je volgers meer als je er een beetje fantasie in stopt.

  Probeer een lijn aan te houden in het soort afbeeldingen, gebruik bijvoorbeeld niet steeds tekeningen en foto’s door elkaar heen, probeer eenzelfde kleurstelling te houden of gebruik hetzelfde filter.

  Als je een huisstijl hebt kun je kaders of teksten kunnen kiezen in jouw kleur en vorm.

  Tip: Op fotor kun je online je afbeelding gratis van een filter voorzien.

 3. Maak of zoek afbeeldingen voor je website

  Zelf afbeeldingen maken
  Je kunt zelf leren foto’s maken of beeld bewerken, als je daar aanleg of tijd voor hebt. Ook met een gewone smartphone en wat tips kun je een aardig eind komen.

  Beeld kopen
  Heb je een beetje budget dan zou je stockfotografie kunnen kopen of een bevriende illustrator om wat van zijn werk kunnen vragen.

  Rechtenvrije afbeeldingen
  Rechtenvrije afbeeldingen vindt je op heel veel sites. Kijk bijvoorbeeld op:

  pexels.com
  pxhere.com
  pixabay.com

  Je kunt op Google ook naar rechtenvrije afbeeldingen zoeken. Dat doe je door in Google ‘afbeeldingen’ aan te klikken, dan het knopje ‘tools’ en vervolgens ‘gelabeld voor hergebruik inclusief aanpassing’. Zo heb ik het plaatje voor deze blog gevonden.
  google rechtenvrije afbeelding

 4. Bewerk de afbeelding tot de juiste grootte

  Elk thema heeft zijn eigen voorkeursafbeeldingsformaten. Deze kun je in de documentatie van het thema vinden, of in je Smush-plug-in. Bijsnijden kan met een afbeeldingsbewerkingsprogramma, bijvoorbeeld het eerder genoemde fotor .

  Misschien schaalt jouw thema automatisch, maar ook dan is het aan te raden je afbeeldingen op te slaan in een formaat waarvan de site niet zo snel vastloopt. 1000 px breedte is meer dan genoeg voor websites. Smush kan je afbeeldingen automatisch verkleinen, dan heb je er geen omkijken meer naar.

  Downloadtip: de plug-in Smush

 5. Geef je afbeelding de juiste naam

  Zorg dat je de afbeelding een zinvolle naam hebt gegeven. Zowel op je telefoon als vanuit Google krijgt de afbeelding vaak een lange maar nietszeggende naam mee. Het is beter voor je zoekmachine-vindbaarheid als je beschrijft wat je op de afbeelding kunt zien.

  Downloadtip: de plug-in Auto Image Attributes From Filename With Bulk Updater

  Deze plug-in vult in WordPress automatisch alle metadata van je plaatjes in met de naam van het artikel waar hij aan is gekoppeld of de naam die je aan het plaatje hebt gegeven toen je hem opsloeg op de computer. Daarmee zijn alle velden voor Google gevuld. Zo heb je met minimale inspanning toch een goede ervaring voor zoekers.

 6. Plaats een uitgelichte afbeelding in je pagina of blog

  Deze afbeeldingen verschijnt bij de meeste thema’s bovenaan je pagina of blog, in je overzichten en als je de link deelt op bijvoorbeeld facebook of twitter. Je vindt ze als je een pagina of blog aanmaakt in je rechterkolom bij ‘document’.

  plaats een uitgelichte afbeelding
  Als je klikt op ‘afbeelding toevoegen’, belandt je in de mediabibliotheek. Daarover meer bij stap 8.

 7. Plaats een afbeelding in de tekst van je pagina of blog

  Een bericht is opgebouwd uit blokken. Via het plusje links bovenaan kun je blokken toevoegen of verwijderen. Hier vind je ook de optie ‘afbeelding’. Klik vervolgens op ‘afbeelding uploaden’. Je kunt hier ook naar de mediabibliotheek. Daarover meer in stap 8.

  Aan een plaatje in je blogpost of pagina kun je zelf nog het een en ander wijzigen. De opties zie je, als je het plaatje geselecteerd hebt, links bovenaan het plaatje en in je rechterbalk.

  afbeeldingsopties

  Downloadtip: een ‘lightbox’ plug-in, zoals bijvoorbeeld Featherlight
  Voor als je plaatjes wil vergroten met een klik. Standaard kun je in WordPress plaatjes alleen laten verwijzen naar een andere URL. Als je op dezelfde pagina wil blijven helpt Featherlight. Zet je afbeeldingenlink op ‘mediabestand’ in de rechterkolom.

 8. Afbeeldingen in de mediabank toevoegen of selecteren

  In de mediabibliotheek kun je afbeeldingen zoeken die je eerder hebt geupload, of je kunt via het tabblad ‘uploaden’ nieuwe afbeeldingen toevoegen. Verder kun je vanuit hier afbeeldingen bewerken en de metadata aanpassen.

  De media-bibliotheek is ook te bereiken via het tabblad ‘media’ in je linkerkolom.
  mediabibliotheek

 9. Meerdere afbeeldingen: een afbeeldinggalerij maken

  Een bericht is opgebouwd uit blokken. Via het plusje links bovenaan kun je blokken toevoegen of verwijderen. Hier vind je ook de optie ‘galerij’. Kies deze en upload meerdere afbeeldingen. Je kunt ook eerdere afbeeldingen uit de mediabibliotheek toevoegen.

  Tip: je kan een afbeeldingsblok ook veranderen in een galerijblok. Selecteer je afbeelding en verander linksboven het tekentje naar ‘galerij’.

  Klik op ‘een nieuwe galerij aanmaken’. Je kan hier de volgorde (slepen) en ondertitels (typen) nog wijzigen. Klik dan op ‘galerij toevoegen’.

  Downloadtip: Ook voor Galerij-weergave zijn plug-ins beschikbaar. Zoek daarvoor op ‘gallery’ in je plug-ins tabblad.

Zo ziet mijn galerij er uit:

Over dit artikel
Hoe zorg ik voor afbeeldingen op mijn Wordpress-site?
Titel
Hoe zorg ik voor afbeeldingen op mijn Wordpress-site?
Beschrijving
Wat doe je met beeld? Als je zelf niet vaardig bent met foto's of illustraties, hoe zorg je er dan voor dat je wordpress-site goede afbeeldingen heeft?
Schrijver
Gepubliceerd op
Tips voor Wordpress
Logo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.